dijous, 22 de desembre del 2011

Resum de la reunió de la Comissió Paritària del dia 12-04-11

Assistents:

 Joan Bou
 Quim Fornés
 Francesc Puigdomènech
 Teresa Salvador
 Rafa Bernabé
 Eduard García
 Ester Campos
 Antònia García
 Laia Vidal


1. Aprovació, si escau, de l’acta del dia 18/01/2011

L’acta de la sessió del dia 18/01/2011 s’aprova per unanimitat.


2. Aprovació de la distribució del Fons Social


El comitè exposa a la comissió els dos casos en que hi ha dubtes de com s’ha d’aplicar el reglament del fons social.

Cas 1: Si un treballador sol•licita l’ajut per escolaritat però en el moment de formalitzar la matrícula el fill/a ja ha complert els 18 anys. El reglament diu només “fins els 18 anys”. S’ha de concedir aquest ajut?

El Quim Fornés diu que s’ha de definir en el reglament si es concedeix aquest ajut o no en aquest cas.

El Francesc Puigdomènech opina que no s’ha de pagar aquest ajut si ja s’han complert els 18 anys.

El Joan Bou comenta que si es fa per any en curs es poden crear greuges comparatius entre els que han nascut a principi o a final del mateix any. Creu que la millor opció és pagar-ho només fins que es compleixen els 18 anys.

Per tal de seguir exactament el que diu el reglament, s’acorda pagar l’ajut d’escolarització pels fills dels treballadors que compleixen els 18 anys el mateix any que s’aplica el fons social, de forma proporcional fins a la data en que es compleixen.

Cas 2: Dos treballadors sol•liciten l’ajut d’escolarització pel mateix fill/a.

La tècnica de RRHH comenta que l’any passat ja es va parlar d’aquest tema i que com que no s’ha modificat el reglament, es pagarà igual.

El comitè comenta que a la reunió interna que es va celebrar ja es va acordar que es pagaria als dos treballadors pel mateix concepte tal i com s’havia fet l’any anterior.

S’aprova per unanimitat la distribució del fons social.

Quan es modifiqui el reglament s’intentarà que quedi clar com s’ha de procedir en aquests casos.

El Joan Bou comenta que per al nou reglament, cal tenir en compte que per l’ajuntament és un problema pagar el fons social a aquelles persones que ja no estan treballant a l’ajuntament perquè és difícil solucionar el tema de la cotització.

La tècnica de RRHH comenta que hi ha un recàrrec del 20% de la seguretat social per fer aquest pagament.

El comitè exposa que no són tants diners, ja que aquests són pocs casos, com perquè suposi un problema greu a l’ajuntament incloure en el fons social els treballadors que no estan en actiu.

El comitè proposa pagar el fons social en el moment en que es finalitza el contracte, calculat en base a anys anteriors. La tècnica de RRHH diu que això no és possible i que després podrien haver-hi reclamacions dels treballadors ja que no s’estaria aplicant el mateix, reglament, valor unitat, etc.

El comitè pregunta perquè no es segueix el mateix sistema que quan es fa el pagament per assistència a les eleccions. La tècnica de RRHH diu que en aquest cas no és possible fer-ho igual ja que el fons social cotitza a la seguretat social.

El comitè pregunta com es fa en altres ajuntaments. La tècnica de RRHH diu que segurament es fa de la mateixa manera, però que no ens en adonem de la feina i de la dificultat que hi ha darrera d’aquest pagament. Amb la gent que està en actiu no hi ha cap problema, es fa un pagament fora de nòmina amb la retenció corresponent, però amb els treballadors que ja no estan en actiu és molt més complicat.

El comitè diu que caldria veure quants casos hi ha d’aquests per valorar-ho. De totes maneres, amb el reglament vigent, qualsevol treballador que hagi estat en actiu, com a mínim 6 mesos, pot demanar-ho.


3. Adscripcions pendents

El Joan Bou ens informa del punt en què es troben les adscripcions pendents.


4. Vacances de personal fora del termini establert en conveni/acord


El Joan Bou ens explica que hi ha un treballador que ha demanat les vacances fora del termini establert pel conveni. Aquest treballador té per costum fer les vacances fora d’aquest període.

El comitè diu que el conveni estableix un període en que preferentment s’han de gaudir les vacances, però que en cap cas diu que no es puguin fer fora d’aquest. El que sí que es va acordar és que quan un treballador les demanés fora del període, es portaria a la comissió paritària.

La tècnica de RRHH diu que el problema es genera quan el treballador sol•licita les vacances fora del termini indicat cada any, no quan es tracta d’un fet puntual.

El Quim Fornés diu que, tot i que ja estan concedides, vol que consti en acta que considera que no és correcte que cada any una persona demani fer les vacances fora del termini establert per conveni. Vol que quedi constància de que ell no hi està d’acord.

Tant el comitè com l’ajuntament està d’acord en que, abans d’autoritzar un període de vacances fora del termini, es passi per la comissió paritària la petició per estudiar el cas en concret.


5. Instal•lacions de Can Mora i vestidors de la Policia Local


El Joan Bou ens explica que en el proper Ple es tractarà el tema de Can Luna. S’està treballant per arribar a un acord definitiu, si no hi ha acord, es denunciarà el conveni.

El comitè demana una solució immediata del tema i el projecte de Can Luna és a llarg termini. El comitè recorda que la policia només demanaven un vestuari on canviar-se, i que aquest tema s’ha anat complicant. El comitè demana que es torni a valorar la possibilitat de reformar els vestuaris de la casa consistorial, la situació actual no és correcte i comencen a pensar en fer mesures de pressió.

El Joan Bou diu que hi ha espai suficient a l’antic jutjat de pau i que es podria fer allà una instal•lació provisional. El comitè diu que el problema és que aquestes instal•lacions provisionals s’acaben convertint en definitives, i que la policia el que reclama és un espai en condicions on canviar-se.

El comitè recorda que tant Can Mora com la policia local eren solucions provisionals, que després de tant de temps encara no s’han solucionat. El Joan Bou comenta que la voluntat política hi és, però que per problemes urbanístics no s’ha pogut tirar endavant.

El comitè comenta que a les Franqueses han fet una prefectura amb mòduls igual que les escoles. El Francesc Puigdomènech comenta que la policia ha d’estar a prop del centre i que a més a més, l’ajuntament no disposa d’aquests terrenys.

El Quim Fornés comenta que ara mateix l’ajuntament no pot fer aquestes instal•lacions, però sí que poden prendre amb la comissió paritària el compromís que es solucioni en el termini d’un any i mentrestant habilitar una instal•lació provisional.

El Quim Fornés comenta que anirà amb l’arquitecta tècnica, perquè faci un projecte per adequar les instal•lacions de manera provisional. El Joan Bou comenta que s’ha de buscar un lloc que reuneixi bones condicions i que, si no es pot fer, ho comentarà.

El comitè demana que se’ls mantingui informats de com evoluciona aquest tema.

Es repassen altres temes pendents:

• Proposta de millora del menjador per als treballadors de la casa consistorial

La tècnica de RRHH comenta que referent al tema del menjador de la casa consistorial no s’han rebut peticions dels treballadors. El comitè farà recordatori al personal per tal que es facin propostes.

• Consulta sobre personal amb reducció de jornada que fa hores extres

Pel que fa a la consulta que es va fer sobre una persona de l’OAMC que està amb reducció de jornada i que fa hores extres de forma continuada, es creu que el que s’ha de fer és una distribució més adequada del horari, ja que no és compatible la reducció de jornada amb la realització d’hores extres. Com que és una consulta que es va fer al comitè ells traslladaran la resposta als interessats.


6. Dubtes d’interpretació distribució hores sindicals

La tècnica de RRHH planteja dues consultes respecte a la distribució de les hores sindicals:

1. Les reunions i les consultes dels treballadors compten com a hores sindicals.

El comitè respon que en aquest punt s’ha afegit el tema de la formació sindical i de salut laboral.

2. Les reunions que no computen com a hores sindicals (Comissió Paritària, Òrgan tècnic de Valoració i Comissió de Contractació), vol dir que no es descompten de les 15h mensuals i que per tant el treballador deixa de fer la seva feina per acudir a aquestes reunions?

El comitè diu que no es descompten de la bossa d’hores perquè són negociacions entre l’empresa i els representants dels treballadors, en el conveni tenim establerta la Comissió Paritària i l’Òrgan Tècnic de Valoració. En altres empreses aquesta comissió es reuneix només en el cas de que s’hagi de tractar algun tema, si no, no ho fan, en canvi nosaltres hem establert una periodicitat per aquestes reunions. És un cas diferent el de la Comissió de Contractació, ja que sí que es podria dir que com que no computen no hi ha obligació de reunir-se, tot i així, nosaltres també hem pactat que aquestes reunions es faran regularment per la manera que hem establert de treballar, però que si es decidís el contrari no passaria res.

El Francesc Puigdomènech pregunta qui és que decideix quines hores computen o no. El Joan Bou contesta que això està regulat per llei.

El Francesc Puigdomènech pregunta si cada membre del comitè disposa de 15 hores de la bossa. El comitè respon que no tots els membres disposen de les mateixes hores i que això queda reflectit en el quadrant d’hores sindicals que ja es va presentar.

El Quim Fornés diu que li sembla correcte el document presentat, però que té constància de que hi ha treballadors que fan accions sindicals en hores de feina i sense fer el preavís.

Es fa constar que el senyor Jordi Vilar ha deixat de ser delegat de la Secció Sindical.


7. Seguiment de la promoció dels i de les auxiliars administratius/ves.


Els comitè vol recordar la sensibilitat que hi ha sobre aquest tema, les persones implicades volen més informació i que sigui clara.

La tècnica de RRHH comenta que va parlar amb les persones implicades en la reclassificació els llocs de treball per explicar quin seria el procés de promoció. Les places es van posar a l’àrea de secretaria per tenir-ho en compte de cara el pressupost, però que en cap cas vol dir que les persones que promocionin només puguin ser de secretaria. Comenta que les bases de la convocatòria encara no estan fetes i que per això no es pot donar més informació.

El senyor Bou comenta que no es pot controlar el que parla la gent i que fins que no hi hagi un nou equip de govern no se sabrà ben bé que es vol fer. La tècnica de RRHH diu que és independent de l’equip de govern, això dependrà de les bases que s’hagin aprovat.

El comitè demana que tot el procés es faci de forma clara i transparent, de manera que a tothom li arribi bé la informació.

El comitè comenta que es va pressupostar a partir del juliol, però que com que les bases no estan fetes, és evident que per aquestes dates no estarà resolt el procés. La tècnica de RRHH comenta que el procés es pot convocar en qualsevol moment, però que s’ha mirat de tenir en compte les necessitats del personal que es presenten en cadascun dels processos que es convoquen.

El comitè pregunta si es podrien convocar tres places ja que segurament no es resoldrà fins al setembre i per tant sobrarà crèdit en el pressupost. La tècnica de RRHH comenta que no es pot, només s’ha previst i publicat dues places.

El comitè demana que el procés es faci abans d’acabar aquest exercici. La tècnica de RRHH diu que sí, que així ho han previst.


8. Fons de Modernització i Racionalització exercici 2010


El Joan Bou ens informa de que encara no ha arribat l’informe que es va sol•licitar a la Diputació referent a aquest tema..

El comitè diu que amb els laborals s’està vulnerant el conveni i que es presentarà una denúncia al respecte. En el cas de funcionaris, la llei deixa molt clar que no és possible pagar el fons de modernització de l’any 2010.

El Joan Bou pregunta si es té en compte que es trencarà la unificació que hi ha entre els convenis del personal laboral i funcionari. El comitè diu que sí, però que la llei no permet fer una altre cosa.


9. Precs i preguntes

Es proposa una propera reunió el 12/07/2011 a les 12h.