divendres, 20 de novembre del 2009

Reglament de Formació

Després de més d'un any de parlar-ne i de parlar amb l'Ajuntament, el dia 15 d'octubre de 2009 la comissió de Formació del Comitè va entrar al registre municipal la proposta de Reglament de Formació. A partir d'aquest moment caldrà discutir i negociar diversos aspectes del reglament: les hores de formació, els imports... En tot cas, la que us presentem aquí sota és la proposta del Comitè.


REGLAMENT DE FORMACIÓ AJUNTAMENT DE LA GARRIGA


1. Introducció o marc de referència
2. Objectius
3. Àmbit d’Aplicació
4. Pla de formació
 Que es
 Qui l’elabora: Comissió de Formació
o Funcions de la Comissió
 Qui i com es gestiona
 Com se'n fa la difusió
5. Tipus de formació
 Interna
 Externa
6. Criteris generals d’horaris y compromís dels treballadors: assistència i permanència a l’Ajuntament
7. Pressupost i finançament de la formació
8. Expedients de formació
9. Compromís dels treballadors
10. Vigència





1.- Introducció o marc de referència


La Formació és una eina que serveix per millorar el desenvolupament de les funcions laborals, tan a nivell intel•lectual com professional.
És un dret i un deure de tot personal de l’Ajuntament i té com a objectiu finalista la millora de la qualitat del servei públic.
La corporació facilitarà aquesta formació elaborant polítiques de formació, reciclatge i capacitació professional.


2.- Objectius

La formació ha d’anar encaminada a

• La millora de la qualitat dels serveis públics.

• Capacitar i actualitzar el coneixement dels treballadors perquè desenvolupin eficaçment les funcions dels seus llocs de treball.

• Facilitar l’adaptació dels treballadors als canvis ocasionats per les innovacions tecnològiques i de gestió.

• Promoure el desenvolupament personal i professional dels treballadors per assolir els objectius organitzatius.

• Preparació per a la promoció interna i/o per accedir a llocs de treball en altres àrees de l’Ajuntament.

• Ha de permetre el perfeccionament professional, i l’ampliació del coneixement dels treballadors/es.


3.- Àmbit d’Aplicació


Totes les accions de formació en què estigui involucrat el personal al servei de l’Ajuntament i els Organismes Autònoms es regiran per les normes contingudes en aquest document. L’àmbit d’aplicació és el següent:

 Personal Funcionari de carrera
 Personal Laboral fix i indefinit
 Personal Funcionari o Laboral vinculat amb l’administració per al desenvolupament d’una obra o servei de durada superior a 1 any o en règim d’interinatge superior a 1 any.






3.- Pla de formació


Què és

És un instrument anual per organitzar la proposta formativa corresponent, i regular els recursos destinats a aquesta.

Objectiu

Millora de la qualificació professional i personal dels treballadors de la corporació.


Qui l’elabora: Comissió de Formació

Es constituirà una Comissió de Formació i Reciclatge, integrada per representants de l’Ajuntament de la Garriga i del Comitè d’empresa / Junta de personal, que adoptarà les seves propostes de mutu acord i confeccionarà el Pla de Formació. Estarà constituïda de la següent manera:

Per part de l’empresa:
 El/la regidor/a de Recursos Humans o representant polític en qui delegui.
 El/la tècnic/a de Recursos Humans
 El Secretari de la Corporació

Per part dels treballadors
 Dos representats del Comitè Unitari

La comissió elaborarà un Pla general de formació, d’acord amb les necessitats formatives que es derivin de la prèvia anàlisi i confecció del Pla esmentat.
L’òrgan que l’aprovarà anualment serà la Junta de Govern Local.
Aquest Pla haurà d’establir els següents criteris:

 La formació proposada per:
 l’Àrea de RRHH,
 Les diferents àrees de l’Ajuntament
 La dels propis treballadors.

 Identificació i diagnòstic de les necessitats de formació.

 Planificació i organització de les accions formatives.

 Especificarà les accions formatives internes.

 Distingirà les accions formatives obligatòries i voluntàries

 Justificarà l’import parcial del cost de cada acció formativa i els totals, així com la partida pressupostària assignada.

 Es garantirà el dret de tot el personal a assistir a cursos de formació i reciclatge, adequats al seu nivell, categoria i condicions professionals, en un pla d’igualtat, sempre i quan es compleixin amb els paràmetres d’aquest reglament.

 El programa de formació incorporarà programes especials de formació bàsica per als col•lectius on es detectin mancances educacionals (ofimàtica, català...). L’Ajuntament organitzarà cursos de reciclatge i perfeccionament de la llengua catalana, cursos d’ofimàtica, Autocad, etc... durant el mes de juliol a les dependències municipals de l’Escola Municipal d’Educació, aprofitant els recursos del professorat i en horari de treball. Els cursos organitzats per l’Ajuntament seran d’obligada assistència sempre i quan es facin dins l’horari laboral.


Funcions de la Comissió

 Elaborar el Pla de Formació anual.
 Vetllar per al compliment del Reglament de Formació.
 Conèixer i valorar les programacions de formació globals proposades pel Servei de Recursos Humans.
 Valorar les propostes puntuals i específiques de formació fetes tant pels coordinadors de cada àrea, com pels mateixos treballadors.
 Fer un seguiment de l’execució dels programes de formació i validar els resultats de l’avaluació de la formació en tots els seus aspectes.
 Rebre informació periòdica sobre la gestió econòmica de la dotació pressupostària destinada a la formació, trimestralment.
 Proposar a la Corporació millores en la gestió de la formació.
 Proposar modificacions del Reglament de Formació.
 Qualsevol altra funció que sigui necessària per al correcte desenvolupament de la política de formació, d’acord amb el que s’estableix en el Reglament de Formació.


Qui i com es gestiona el Pla de Formació

El Pla de Formació el gestiona la Comissió de Formació, descrita anteriorment.
L’Àrea de Recursos Humans s’encarregarà de gestionar la formació dels treballadors, i es reunirà amb la Comissió de Formació, amb caràcter ordinari trimestral, per realitzar els plans, així com cada vegada que sigui necessari i ho sol•liciti alguns dels seus membres. En aquestes reunions l’Àrea de RRHH entregarà un llistat en el qual s’especificaran els cursos sol•licitats pel personal de la corporació, així com els que han estat acceptats i denegats (amb el motiu corresponent), i el cost de cada un d’ells.


Per tal de sol•licitar l’assistència a un curs, jornada, etc... el/la treballador/a haurà de presentar un full d’absències a RRHH, juntament amb la informació del curs corresponent. Si es compleixen els paràmetres establerts en aquest reglament, Recursos Humans notificarà l’oferta definitiva als treballadors/es, programada a partir de les sol•licituds lliurades i de les disponibilitats de recursos propis de la Corporació. Aquesta haurà d’incloure especialment la previsió de dates, horari i lloc de realització.

L’assistència als cursos s’aprovaran per Junta de Govern Local.

En el cas de denegació d’algun curs, el/la treballador/a tindrà dret sol•licitar la revisió del seu cas, si ho creu convenient, a la Comissió de Formació.

A finals d’any la Comissió de Formació es reunirà per fer una memòria valorativa de l’any. L’Àrea de RRHH facilitarà a tots els seus membres un llistat dels cursos autoritzats anualment per treballador, així com la despesa total realitzada a càrrec d’aquesta partida, i els diners sobrants.


Com se'n fa la difusió

Tots els treballadors tenen dret a l’accés a la informació continguts en el Pla de Formació. Per tal de garantir aquest dret, l’Ajuntament informarà través d’intranet i dels taulers d’anuncis dels diferents equipaments municipals, perquè així es pot garantir que arribi la informació a tots els treballadors.

Així mateix l’Àrea de Recursos Humans haurà de comunicar a cada responsable o cap d’àrea, la relació d’oferta formativa per a l’exercici següent, per tal que ho facin arribar a tots els treballadors del seu departament.


4.- Tipus de formació


El Pla de Formació distingeix les accions formatives obligatòries i les voluntàries.

Obligatòria: Es defineix per contemplar un nivell mínim de formació exigit per categories i adient al lloc de treball que es desenvolupa, aquest nivell mínim ve definit per la pròpia corporació, aquesta formació es realitzarà dins de l’horari laboral.

Voluntària: Aquella, que vingui pel seu contingut i demés característiques, a coincidir amb les necessitats i expectatives de formació del personal de l’Ajuntament de la Garriga, tant es tracti de cursos, congressos, seminaris, jornades i altres activitats formatives, ja siguin organitzades pel propi Ajuntament o per altres institucions.
El temps dedicat a aquesta formació podrà ser recuperable en un percentatge que es determinarà en cada acció formativa d’acord amb els criteris establerts al Pla de Formació.

TIPUS FORMACIÓ
DURADA Qui ho proposa Núm. hores Qui ho decideix Pagament curs Compensació


Formació obligatòria
Curta C.F.
i/o treballador Fins a 20h RRHH 100% Es compensaran per 1,5h de treball sempre i quan es realitzin fora de l’horari laboral
Mitja C.F.
i/o treballador De 20 a 100h RRHH 100%
Llarga C.F.
i/o treballador + de 100h RRHH 100%

Formació voluntària
Curta Treballador Fins a 20h RRHH 100%
Mitja Treballador De 20 a 100h RRHH 100%
Llarga Treballador + de 100h Comissió Formació 50% *** No es
compensaran
*** La quantia màxima serà la del salari mínim interprofessional, segons l’art.6 d’aquest reglament

- Formació de curta durada: s’entén aquella acció formativa que no es perllonga més enllà de 20 hores. El tipus de format podrà ésser: cursos, seminaris, jornades, congressos i actes equiparables.
- Formació de mitja durada: s’entén aquella acció formativa que té com a durada entre 20 i 100 hores. El tipus de format podrà ésser: cursos, seminaris, jornades, congressos i actes equiparables.
- Formació de llarga durada: s’entén aquella acció formativa que supera les 100 hores. : cursos de postgraus, màsters, estudis universitaris reglats, accés a la universitat per a majors de 25 anys, formació professional i graduat escolar.


5.- Criteris generals d’horaris, compromís dels treballadors i la Corporació:


Assistència i permanència a l’Ajuntament

En cap cas, l’assistència a un curs de formació suposarà l’abonament d’hores extraordinàries, però sí que es compensaran per hores de treball, si es realitzen fora de l’horari laboral, en el cas de formació interna i formació externa de curta durada (en el cas de la formació externa de llarga durada, es realitzaran fora de l’horari laboral).

La Corporació oferirà una bossa màxima de 150 hores anuals als/les treballadors/es, tant laborals com funcionaris per a l’assistència a cursos de perfeccionament professional, quan se celebrin fora de l’Ajuntament i el contingut estigui directament relacional amb el lloc de treball o la seva carrera professional a l’Administració.
Aquesta bossa horària pot ser superada segons la naturalesa dels cursos o les necessitats de formació.

Cal garantir que tothom té dret a la formació per la qual cosa s’assegurarà la rotació dels treballadors a les diferents àrees. És a dir, si per raó del servei no poden assistir a un curs determinat necessari per al lloc de treball totes les persones que pertanyen a la mateixa àrea, es farà rotatiu per fases, per tal que el servei no quedi desatès i que tots els treballadors/res es puguin formar.

El personal que tingui reducció de la jornada laboral tindrà el mateix dret de rebre formació que els que treballen el 100% de la jornada.

No es negarà cap demanda formativa que se sol•liciti per iniciativa pròpia, sempre i quan no afecti al servei, hi hagi crèdit pressupostari, i la formació tingui relació directa amb el lloc de treball i/o possible promoció interna.


L’Ajuntament facilitarà la realització d’estudis d’especialització, màsters o postgraus vinculats al lloc de treball que s’ocupa. La dedicació a la realització d’aquest curs no podrà afectar el desenvolupament ordinari de les tasques de l’empleat públic, i serà al seu càrrec el temps necessari per a la seva realització.

Compromís dels treballadors

I. Assistir com a mínim al 80% de les hores formatives, donat que aquest es considera el criteri mínim d’aprofitament.
II. Comunicar als responsables de formació la impossibilitat d’assistir-hi, expressar els motius i justificar-los.
III. Presentar a l’Àrea de Recursos Humans tota la documentació i informació abans de realitzar l’acció formativa i un cop finalitzada la mateixa per la seva justificació.


6.- Pressupost i finançament de la formació

En el pressupost de l’Ajuntament de la Garriga, s’establirà tots els anys una dotació econòmica destinada específicament a formació que serà del 0’5 del capítol I, tal i com estableix el conveni col•lectiu dels treballadors de la Corporació.

Quan per l’assistència a aquestes accions formatives el/la treballador/a hagi de desplaçar-se fora del municipi de treball habitual, percebrà indemnitzacions / dietes per raó de transport corresponent, segons el reglament d’indemnitzacions de l’Ajuntament de la Garriga. També es pagaran les despeses en concepte d’aparcament i peatge sempre que aquest sigui necessari. En el cas que l’assistència al curs impliqui plegar més tard de les 15h l’Ajuntament pagarà les dietes en concepte de dinar.

L’Ajuntament facilitarà la realització de formació externa de llarga durada (especificada en aquest reglament) vinculats al lloc de treball que s’ocupa, aportant un import màxim de 624 €, segons el salari mínim interprofessional (tal i com estableix l’article 16.1 del reglament d’indemnitzacions de l’Ajuntament).

En el cas sobri romanent del pressupost destinat a la formació, els treballadors podran sol•licitar l’adquisició de llibres de text que permetin la millora en el seu lloc de treball, o altre tipus de material. (Per exemple temaris per oposicions, llibres de tècniques administratives i de gestió, etc...).


7.- Expedients de formació

S’incorporarà a l’expedient personal de cada empleat públic, una carpeta de formació en la qual s’inclourà:
 Fotocòpia dels títols acadèmics de l’interessat
 Fotocòpies de les certificacions de les accions formatives realitzades per l’interessat o dels nivells adquirits que es formalitzin.
 Altres dades documentals relacionades amb el nivell formatiu i de coneixements professionals de l’interessat.



8.- Vigència

Aquest reglament entrarà en vigor al dia següent de la seva aprovació formal i tindrà una vigència de dos anys, entenent-se prorrogable fins a l’aprovació del següent.