dilluns, 23 de febrer del 2009

Acta reunió del Comitè Unitari de l’Ajuntament de la Garriga, 20-02-09

Dia: 20 de febrer de 2009
Hora: 13:00 h
Lloc: Local del Comitè, Can Mora

Amb l’assistència de Jordi Batllori, Paulina Trallero, Marta Romo, Mª Antònia Garcia, Eduard Garcia, Laura Clavell, Esther Campos, Llucià Miras, Enric Costa i Joan Carles Cruz.

Es reuneix el Comitè Unitari per tractar l’ordre del dia següent:

1. Aprovació de l’acta de la reunió anterior.
2. Comissió de comunicació:
a) Ús i manteniment dels taulells d’anuncis.
3. Comissió de fons social:
a) Situació actual.
b) Pagament de les persones que ja no treballen a l’Ajuntament de la Garriga.
4. Comissió de contractació:
a) Processos en tràmit.
b) Denúncia de processos irregulars.
c) Informe sobre les bases generals.
d) Places que cal convcar.
e) Presència de membres del comitè als tribunals.
f) Arxiu de contractació.
g) Convocatòria de reunió d’auxiliars administratives per tractar la proposta de promoció de les places d’auxiliar administratiu a administratiu.
5. Comissió de formació:
a) Situació actual i formació contínua.
6. Comissió paritària:
a) Situació actual.
b) Control horari.
c) Adequació del conveni a l’EBEP.
d) Reglament d’indemnitzacions.
e) Permisos de paternitat.
7. Propostes i qüestions plantejades pel personal.
8. Altres.

Després de discutir-ho, es prenen els acords següents:

1. S’aprova per unanimitat dels assistents l’acta de la reunió del Comitè Unitari del dia 23 de gener de 2009.

2. Comissió de Comunicació:
a) Es comenta que no s’està fent cap manteniment de les cartelleres del Comitè. Tenint en compte que s’està utilitzant sobretot el bloc com a mitjà de comunicació amb el personal, les cartelleres són especialment importants en els llocs de treball on no hi ha ordinadors. En aquest sentit, es decideix posar en marxa les cartelleres del magatzem de la brigada i de l’edifici central de l’Ajuntament. Es dividiran en seccions d’informació i se’n farà una manteniment regular, penjant-hi les mateixes informacions que al bloc.

3. Comissió de Fons Social:
a) El reglament del fons social s’ha d’aprovar en comissió paritària, que no es convoca des de fa mesos. Fins que s’aprovi no es podrà començar a repartir. Per aquest motiu, els terminis seran molt ajustats per a poder-lo cobrar a la nòmina del mes de maig.
b) El fons social cotitza a la Seguretat Social, i per tant, les persones que el cobren han de cotitzar a la mateixa empresa. El més probable, doncs, és que no es pugui pagar a les persones que ja no treballen a l’Ajuntament.

4. Comissió de Contractació:
a) Se segueixen convocant moltes places d’urgència quan no tocaria. En són exemples alguns casos d’embarassos pels quals es tramita la substitució com una urgència quan és evident que no ho és.
b) Definitivament, es decideix començar a denunciar aquest tipus d’irregularitats al tribunal Laboral de Catalunya. S’esbrinarà el procediment a seguir i es farà una nova reunió del comitè durant les properes dues setmanes per parlar exclusivament d’aquest tema i decidir l’estratègia a seguir.
c) El dilluns 23 de febrer la JGL aprova les “bases generals reguladores dels processos selectius per a l’accés a places de la plantilla de personal de l’Ajuntament de la Garriga”. S’ha aconseguit incloure-hi uns quants dels suggeriments aportats pel Comitè. No s’ha aconseguit eliminar, però, el test psicotècnic de les proves d’accés, tot i que serà opcional a les promocions internes. Tot i això, s’ha aconseguit millorar força coses, especialment en els casos de les promocions internes. Una vegada s’aprovin les bases, se’n penjarà el document al bloc.
d) L’Ajuntament ha d’aprovar també l’oferta pública d’ocupació (les places vacants). El Comitè ja disposa de la proposta. Es repassarà si és correcte el que es planteja i el dimecres 25 de febrer com a màxim, s’hauran de passar les deficiències o errors detectats a la comissió de Contractació, que els farà arribar a Recursos Humans.
e) Des de la comissió s’ha seguit insistint amb el tema d’aconseguir mantenir la presència d’un representant del personal en tots els processos selectius. En molts altres ajuntaments, se segueix permetent aquesta presència. En el cas de l’Ajuntament de la Garriga es tracta, sembla, d’una decisió exclusivament política. Aquesta manca de voluntat de transparència sembla que només obeeixi a una voluntat d’ocultar. Potser de fer i desfer segons els sembli? Quan es torni a convocar, se seguirà insistint en aquest tema.
f) El divendres 27 de febrer, la comissió treballarà en el seu arxiu.
g) La setmana del 23 al 27 de febrer es proposarà dia i hora de reunió al col·lectiu d’auxiliars administratius/ves per tal de tractar el tema de la proposta de promoció a administratiu/va.

5. Comissió de Formació:
a) Actualment s’està fusionant la proposta de reglament que va fer el comitè amb els reglaments de l’Ajuntament de Santa Perpètua de la Mogoda i del Consorci del Parc de Collserola, que va aportar com a exemples l’Ajuntament. Se li donarà una estructura coherent.
A banda d’això, es comenta el fet que actualment l’Ajuntament destina el 0’5% del capítol 1 dels pressupostos a Formació –xifra que mai no s’arriba a gastar-. Així mateix, a banda d’aquest 0’5% i per llei, l’Ajuntament està obligat a destinar el 0’10% del capítol 1 a un pla de formació contínua que s’ha de renovar anualment. Aquest 0’10% es treu de les nòmines de tots el personal i no s’ha aplicat mai en aquest Ajuntament. Es tracta de cursos a realitzar sempre dins de l’horari de treball efectiu del personal o a compensar, en el seu defecte.

6. Comissió Paritària:
a) Finalment, l’equip de govern ha enviat un mail el dia 19 de febrer demanant les disponibilitats dels membres de la comissió, per tal de convocar una nova reunió.
b) Oficialment se segueix sense tenir cap novetat sobre el tema del control horari.
c) Aquest tema el portava la Carme peirotén juntament amb recursos Humans. Es mirarà en quin punt es va quedar per tal de reprendre’n el fil i que no es quedi aturat, ja que hi ha diversos temes amb els quals es podrien millorar les condicions plantejades al conveni.
d) L’Esther Campos l’aconseguirà en format digital en els propers dies i el passarà als membres del coomitè per tal d’elaborar una nova proposta.
e) En els darrers mesos s’estan alguns conflictes sobre el tema dels permisos de paternitat, per la interpretació que en fa l’Ajuntament. Algunes mares volen agafar-se també el mes de permís de paternitat, ja que el conveni ho permet. L’Ajuntament, però, basant-se en una llei d’aplicació des del 2006, diu que no ho poden fer. Tanmateix, hi ha alguns precedents, entre el 2006 i l’actualitat, en què sí que s’ha permès a treballadores de l’Ajuntament.
El comitè considera que el conveni és una millora de la llei i, per tant, les mares que ho desitgin, s’haurien de poder agafar el permís de paternitat.
Aquest afany legalista de l’Ajuntament contrasta amb un cas també actual en què el consistori demana a un treballador que s’agafi el permís de paternitat no mentre dura el permís de maternitat o just al final d’aquest, sinó al final de tot el període de permisos relacionats amb el cas. En aquest cas, per interès propi, l’Ajuntament no tindria cap problema en saltar-se la legislació, però es crearia també un precedent a tenir en compte.
De tot plegat, la comissió de Contractació traslladarà a RRHH l’opinió del comitè, en la reunió prevista per al 2 de març.

7. No hi ha suficient temps per a tractar aquest tema, que es deixa per a la propera reunió del Comitè.

8. Altres:
a) Comissió de Salut Laboral: La comissió comenta la darrera reunió mantinguda. En breu se’n penjarà el resum al bloc.
També es comenta que a la reunió del mes de desembre no es va poder acordar res perquè no s’hi va presentar cap dels representants polítics designats.
Es comunica que a finals d’any es començarà a treballar seriosament en els riscos psicosocials.
b) Es comenta el tema de les visites al metge. Sembla que l’EBEP parla de l’acompanyament al metge a familiars de fins a 2on grau de consanguinitat sense necessitat de recuperar les hores. El conveni no en diu res, però s’haurà de tenir en compte.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

Penso que sí que és important que s'aclareixi el tema dels permisos paternals. L'esperit i objectiu d'aquests permisos és, o hauria de ser la conciliació de la vida familiar i laboral. L'any passat, en el meu cas, l'objectiu no es va complir ni per aproximació. El pitjor de tot és que cada cop que plantejava el tema sempre se'm responia alguna cosa diferent. Finalment semblava que el tema s'havia resolt definitivament amb una solució que satisfeia els desitjos hiper legalistes de l'Ajuntament i una mica les meves necessitats reals, però al final (al final vol dir un dia abans de l'inici del permís de paternitat) se'm va dir que no a tot. No entenc com en alguns casos hi va haver excepcions i tampoc entenc -si és una llei- com és que en altres ajuntaments aquest tema funciona absolutament diferent: en benefici del treballador i de l'empresa.

Carles Montagut Roquet

Anònim ha dit...

Creo que E. Aguirre hace muy bien en pegarles un buen recorte al número de liberados y Rajóy debería llevar en su programa el eliminar esa figura de liberado y retirar todas las subenciones a los sindicatos. Son unos parásitos que no hacen nada. La defensa de los trabajadores se debe producir por otra vía costeada por las cuotas de los afiliados.

El mundo evoluciona y la historia así nos lo refleja. El movimiento sindical como fenómeno reivindicativo y representativo de los derechos de los trabajadores tiene toda una historia de coherencia que a unos gustará más que a otros pero con las cartas sobre la mesa y con unas reglas de juego conocidas por todos. En España, los padres de la Constitución realizaron una gran tarea pero a mi modo de ver se les fue la mano en juzgar y prevenir la inmadurez política del pueblo español. Para corregir la inmadurez sindical del regimen franquista en el que el sindicalismo vertical formaba parte de las instituciones del Estado propusieron una estructura sindical que difería de la anterior en que podía existir más de un sindicato pero su existencia se institucionalizaba con cargo a los presupuestos del Estado. Se formaba una institución que adquiría vida propia al margen de la representación de los trabajadores. Las elecciones sindicales, democráticas por supuesto, hacían nacer una criatura que una vez nacida tenía vida propia e independiente de quienes les habían votado. Además, un porcentaje de ellos, los que parten el bacalao, se llamaban y eran liberados y su medio de vida no dependía de su actuación sindical. Los sindicatos fueran cuales fueran sus éxitos negociadores en materia representativa o reivindicativa tenían vida propia y asegurada durante un tiempo (con medios suficientes para asegurarse grandes periodos de tiempo). Los sindicatos se han convertido en una macroempresa subvencionada, con vida propia e independencia relativa. La relatividad dependía de obtener mayores o menores subvenciones del Estado pero no de su eficacia representadora. Algo parecido sucede con los organismos empresariales aunque estos están más mediatizados por sus representados. De esta manera en la actualidad productiva española tenemos un escenario de locos. Hay empresarios y hay trabajadores. Hasta ahí normal. Y sus relaciones dependerán de mutuos intereses. Normal. Pero las negociaciones entre representantes de los empresarios y representantes de trabajadores se realizan entre dos instituciones que están fuera de la vida empresarial y del trabajo. Por la parte laboral los liberados son auténticos miembros de su empresa que es el Sindicato institucional que no tiene nada que ver con sus representados. Ah, y con sueldo asegurado e influencia asegurada sea cual sea la situación económica y laboral del país. ¿Cómo se come esto? En este escenario cualquier actor es posible. Puedo creerme que existan liberados de todo tipo, responsables, menos responsables, sinvergüenzas y más sinvergüenzas.
Esta estructura es perversa y hay que cambiarla.

Anònim ha dit...

Obelix
http://www.google.es/imgres?imgurl=http://www.craaltaribagorza.net/local/cache-vignettes/L400xH413/Asterix_Obelix_e_Ideafix_2-1927d.jpg&imgrefurl=http://lacolumnalactaria.blogspot.com/2010/10/asterix-y-obelix-dos-heracles-galos.html&h=413&w=400&sz=35&tbnid=C5HovQuJZ8yOaM:&tbnh=228&tbnw=221&prev=/images%3Fq%3Dobelix&zoom=1&q=obelix&hl=es&usg=__HzYMXFCLcl8jE006a7X96D_NFY8=&sa=X&ei=jFH5TJWmMI_o4gat2pD-AQ&ved=0CB4Q9QEwAA